Individueel & cooperatief

Inhoudsopgave

Muziek > Individueel & coöperatief

Onderdeel 1.2 individueel

2.1 Inspiratie

2.2 inspiratie liedje

2.3 Albumhoes

Reflectie Evi

Reflectie Mark

Logboek

Bronnenlijst

Onderdeel 1.2 individueel


Nummers die bij me passen

Solid Stigma – Angerfist
(https://www.youtube.com/watch?v=nrndA57O0SI)

Danny Johannes Masseling, ook wel bekend als Angerfist, is één van de bekendste hardcore DJ’s ter wereld. Hij heeft 161 singles uitgebracht vanaf zijn debuut in 1998. Het nummer ‘Solid Stigma’ is zijn meest populaire nummer op Spotify op het moment, en het nummer valt onder het genre EDM(electronic dance music)en onder Tekno.

Ik heb voor dit nummer gekozen, omdat ik het nummer vaak luister en het mijn energie reflecteert. Het nummer geeft me namelijk energie vanwege het hoge aantal beats per minute. De luide muziek past ook bij de drukke kant van mijn karakter. 

De tekst van het nummer is nietszeggend en dient enkel als een additie aan de muziek om van bridge naar refrein te gaan. Het nummer begint rustig en bouwt langzaam de snelheid op, daarna is voor een paar seconden alleen de bas te horen om daar nadruk op te leggen, kort daarna zijn alle andere melodieën ook weer te horen. 

Het nummer Solid Stigma is één van mijn favoriete hardcore genre liedjes. Ik luister veel naar hardcore of subgenres hiervan zoals: uptempo hardcore, frenchcore, tekk/tekno, industrial hardcore, gabber, breakbeat en soms speedcore. 

Mr. Blue Sky – Electric Light Orchestra

(https://www.youtube.com/watch?v=aQUlA8Hcv4s)

ELO, Electric Light Orchestra is een Britse rockgroep

die vooral populair was in de jaren ‘70 en ‘80.

Hun eerste album verscheen op 1 december 1971, het laatste album kwam 1 november 2019 uit.

ELO speelt onder het genre rock en progressieve rock.

Dit nummer staat in mijn top drie omdat het mij altijd op kan vrolijken en een goede sfeer geeft. De tekst gaat over een blauwe lucht die men blij is om weer te zien, en ze vragen zich af waar “Mr Blue Sky” is gebleven. Ik denk dat je ook zou kunnen stellen dat ze “Mr Blue Sky” gebruiken als een referentie naar ‘goede tijden’ ook al is de inspiratie van dit nummer letterlijk het openbreken van het wolkendek en het wederkeren van een blauwe lucht met een mooi zonnetje na 2 weken miserabel weer. Heeft de auteur Jeff Lynne laten weten, hij was op het moment in Bassins, Zwitserland.

Alhoewel ik persoonlijk niet zoveel met het rock genre te maken heb vind ik dit nummer toch bijzonder catchy door het tempo en de strijkinstrumenten die te horen zijn. Mr Blue Sky is ook het enige nummer van het Electric Light Orchestra dat ik beluister.

Sunshine Reggae – Laid Back (https://www.youtube.com/watch?v=bNowU63PF5E)

Laid Back is een band uit Denemarken, ze hebben tussen 1981 en 2019, 13 albums uitgebracht.

De band heeft een new wave genre, maar ook postpunk en synthpop. Het nummer Sunshine Reggae verscheen op 22 oktober 1983 op de radio en stond voor 14 weken op nummer 2.

Dit nummer is één van mijn favorieten omdat ik zeer goede herinneringen heb aan de momenten dat dit nummer werd afgespeeld. Met alle herinneringen die aan dit nummer gekoppeld zijn vind ik dat dit nummer ook goed bij mij past. Sunshine Reggae is ook een zeer relaxend nummer waar ik altijd van kan genieten. het overkoepelende genre new wave spreekt me zeker aan omdat ik erg kan genieten van muziek uit die periode. New wave is een aanduiding voor veel vormen van moeilijk te classificeren popmuziek uit de periode 1977-1988. Het is ook kenmerkend voor de instrumenten die er in te horen zijn: gitaar, basgitaar, drums en synthesizer. Wat mij natuurlijk enorm aanspreekt als gitaar enthousiast. De tekst is zeer eenvoudig en heeft een simpele boodschap, namelijk: zorg voor- en geniet van de goede sfeer.

ckv onderdeel 1 Evi van Dijk

 She`s always a woman to me, Billy Joel, soft rock

 Billy Joel – She’s Always a Woman (Official Audio) – YouTube

William Martin Joel, ook wel billy genoemd, is geboren op 9 mei 1949 in New York.Van jongs af aan was hij al fan van muziek, om specifiek te zijn klassieke muziek. Hij liet zich inspireren door onder andere: Beethoven, the Rolling Stones, the Beatles, etc. Op zijn 14e maakte hij voor het eerst deel uit van een band genaamd The Hassles. Zijn carrière begon in 1971 toen hij zijn eerste album cold spring harbour uitbracht.

Ik heb dit nummer gekozen omdat ik het een hele mooie tekst vindt, hij zingt over een vrouw waar hij verliefd op zou zijn en dat hij van haar houdt ook al heeft ze rare trekjes of gemene gewoontes. Ik vind dit mooi omdat hij eigenlijk zingt dat ook al zijn er dingen aan een persoon die niet perfect zijn, je kan er nog altijd van houden want zo is diegene nou eenmaal. De melodie heeft veel variatie van harde tot zachte klanken en blijft goed hangen. ik vind de stem van Billy Joel heel mooi door het scherpe randje die hij heeft. Het genre is soft rock, dit wist ik eigenlijk niet want ik vond het vrij rustig en zag het rock gedeelte er niet helemaal in.

 The Lumineers – Ophelia – YouTube

ophelia, folk rock, americana

The Lumineers is een Amerikaanse folk rock band uit Denver. Deze band bestaat uit 2 leden: Wesley Schultz (de zanger en gitarist) en Jeremiah Fraites (drums, mandoline, percussie, toetsen & achtergrondzang). Ze nemen nog extra muzikanten mee als ze op tournee gaan. Hun debuut album genaamd The Lumineers kwam uit in 2012 en werd in verschillende landen een groot succes. In Amerika kreeg het album wel tot 3 keer toe platina. In 2016 brachten ze het album Cleopatra uit, deze werd minder goed verkocht maar stond wel op nmr. 1 op de Britse en Amerikaanse albumlijsten.

Ik heb dit nummer gekozen omdat ik de tekst heel leuk vind, het lied is “een mars die

iedereen die ooit verliefd wordt het beste geluk wenst”, door Marina Watts van De Cornell Daily Sun. Ik vind de bridge stukjes tussen bepaalde stukken tekst heel leuk, dit is met de piano gedaan en klinkt heel vrolijk omdat de noten heel snel achter elkaar worden gespeeld als een soort pingeltje. Ik vind de stem van de zanger heel mooi omdat het heel rauw is en hij hele mooie hoge noten heeft. Het genre is Amerikaanse folk rock, ik heb niet perse iets met het genre rock maar de aanpassingen daarvan spreken mij onbewust wel heel erg aan

Happier than ever, Billie Eilish,alternatief/indie

 Billie Eilish – Happier Than Ever (Official Music Video) – YouTube

Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, is geboren op 18 december 2001 in Los Angeles. In 2019 bracht ze haar debuutalbum uit genaamd, When we all fall asleep where do we go? Ze won hier ook de grammy award van album of the year voor. Voor dat ze haar debuutalbum uitbracht had ze al losse singles uitgebracht en een liedje voor 13 reasons why, een bekende netflix serie.  in 2021 heeft ze haar album happier than ever uitgebracht. Dit album is wat serieuzer dan haar eerste album, het is meer gebaseerd op beperkingen.

Ik moest dit nummer ook in de lijst zetten want het is echt een van mijn favoriete nummers, het gaat om verraad van iemand van wie ze hield. Ik vind het echt een tof nummer omdat er een enorme switch is in het midden van het nummer het gaat van iets zacht naar iets heel hards. Ik vind haar stem ook heel mooi en rustgevend, ze heeft een hele mooie klankkleur. Ik ben heel veel fan van haar en vind dit toch echt de beste en leukste. Het genre is alternatief, dus het valt niet ergens aan te binden, dat kan je ook merken als je het nummer luistert door de verschillende genres in het nummer.

  •  

2.1 Inspiratie

2.2 inspiratie liedje

Ons liedje is geïnspireerd door het liedje Happier Than Ever van Billie Eilish, we hebben ons hier door de melodie en het verloop van het nummer laten inspireren. We hebben dit thema gekozen omdat het een zeer belangrijk en actueel onderwerp is dat ons ook erg aangaat. Op het begin van het muziekstuk is vooral vrede en rust te horen en midden in het nummer ontstaat een grote verandering van muziek. In ons nummer is dat ook te horen, er is rust en vrede met de tjirpende vogels op de achtergrond. Deze rust wordt verbroken door het geluid van de kettingzaag en uitlaat van de auto. We willen hiermee symboliseren dat wij als mensen de rust en vrede in de natuur hebben verstoord, dat wordt weergeven in de muziek door het luide chaotische muziekfragment dat de rust verbreekt. Door de vervuiling die we aanbrengen en het kappen van de leefgebieden van de dieren. Met dit liedje wilden we mensen bewust maken van waar we nou eigenlijk mee bezig zijn als mens. Onze albumhoes representeert dit ook door de smog in de lucht en de gekapte bomen en de stervende ijsbeer door het smelten van de poolkappen. De uitwerking is ook toepasselijk tot individueel en coöperatief, omdat ieder een deel van het lied heeft gemaakt, Evi het rustige deel en Mark het drukke gedeelte. Samen hebben we daar een geheel van gemaakt. 

2.3 Albumhoes

Toelichting

Centraal in de hoes staat een kapotte boom dat symbool staat voor de ontbossing, daarnaast is nog een ijsbeer te vinden die in kritieke toestanden verkeert, wat een referentie is naar het smelten van de ijskappen maar ook bedreigde diersoorten. In de achtergrond is duidelijk een stad met hoge gebouwen en veel smog te zien, als gevolg van alle vervuiling wat weer een contrast maakt met de boompjes die te zien zijn in de omgeving. De smog geeft natuurlijk het probleem van (lucht)vervuiling weer.
We zijn zeer tevreden met de Albumcover, en ik ben van mening dat het het onderwerp van ons lied goed representeert.

Reflectie Evi

Toen ik aan de opdracht begon wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Eenmaal bezig vond ik het wel heel leuk om te doen. Ik vond dit leuk omdat ik hiermee meer inzicht heb  gekregen op muziekgenres. Ik dacht eerst dat ik er heel veel van wist, maar achteraf gezien was dat helemaal niet zo. Ik heb zoveel genres ontdekt die ik nog niet kende. Ook heb ik geleerd om een goedlopend liedje te maken. Via bandlab was het even een beetje puzzelen maar uiteindelijk is het wel gelukt. Ik heb geleerd een genre toe te passen bij een zelfgemaakt nummer en dat te combineren met meerdere genres. Ook vond ik het interessant om me te verdiepen in maatschappelijke problemen. Door dit te doen heb ik veel meer inzicht gekregen op wat er nou eigenlijk allemaal op de wereld speeld. De samenwerking met Mark ging goed en soepel, soms waren we iets te laat met het starten van iets maar leverden het wel altijd op tijd in. Ik hield me meer bezig met producten en Mark met het verslag het eindstuk van het liedje en het onderzoek in maatschappelijke problemen dmv albumcovers. Uiteindelijk zijn we tevreden over het eindresultaat maar hadden het gevoel dat we misschien net iets meer voor het liedje hadden kunnen doen.

Reflectie Mark

Bij de introductie van dit onderwerp was voor mij nog veel onduidelijk, maar dan de eerste opdrachten waarbij we ons hebben kunnen oriënteren kreeg ik al een beter gevoel van wat er te wachten stond. Ik had er veel zin in om aan te werken omdat ik best muzikaal ben en het leek me leuk om zelf een keer een muziekstuk in elkaar te zetten. Het bedenken van een ritme en het opstarten was lastiger dan gedacht. Gelukkig had Evi een goed idee geïnspireerd door een lied van Billie Eilish. Dat hielp veel alleen het bleef lastig om er een goed klinkend, mooi geheel van te maken, maar na veel proberen, en de nodige tijd erin te investeren is het toch nog gelukt iets best goeds neer te zetten voor de eerste keer. De samenwerking met Evi ging goed en dat hielp ook zeer. Achteraf gezien was het slimmer geweest het werk meer te verspreiden over de week omdat we telkens wel een beetje aan de late kant waren van het afmaken van ons werk, alhoewel we het nog wel elke keer op tijd en netjes hebben kunnen inleveren.

Logboek

Logboek Mark

datum:wat gedaan?verloop?
10-11huiswerkopdracht muziek gemaakt met Evi en een mindmap gemaaktverliep goed
17-11huiswerkopdracht inspiratie gemaakt en muziekgenres genoteerdwas goed te doen, kunnen oriënteren op de opdracht
18-11huiswerkopdracht afgerond en ingeleverdging goed
19-11voor het eerst met Bandlap gewerktvan alles uitgeprobeerd, was verwarrend in het begin.
24-11moodbord gemaaktkoste best wat tijd maar was wel leuk
26-11getest met Bandlap en logboek geordendik begrijp het programma nu goed en ben klaar om het eindproduct te maken
30-11begin aan uiteindelijke muziekstuk gemaaktging prima, wel lastig. samen met Evi overlegd over de stijl en inhoud van de muziek
1-12uiteindelijke muziekstuk afgemaakt het was lastig om alles over te laten lopen en goed te laten klinken, ook om een beetje te ‘freestylen’ over hoe we de muziek gingen laten klinken was een uitdaging om te bedenken
2-12alle documenten in een verslag gestopt en puntjes op de ‘i’ gezetsaai maar wel nodig
3-12begonnen aan onderdeel drie en de reflectie. Introductie Bouwmaging goed
8-12Verslag afgerondkoste wat tijd maar was niet heel lastig.
9-12Puntjes op de ‘i’ gezetalles doorgelezen

Logboek Evi

Datum:wat gedaanhoe het ging
10-11hw opdracht muziek en mindmap makengoed, ging gemakkelijk af
17-11hw opdracht inspiratie, tekeningen gemaakt en soorten muziek geschrevenik vond het tekenen bij de muziek leuk
19-11kennismaken met Bandlabik snapte het niet zo goed
25-11collageging goed
26-11hoes gemaaktverliep goed
27-11hoes afgemaaktverliep goed
30-11rustige gedeelte liedjeging goed
1-12logboek en bronnen geordendwas simpel
2-12verslag op orde makenging goed
3-12reflectie schrijvenging soepel
8-12verslag afgerond en gecontroleerdsimpel, ging goed

Bronnenlijst


nummers die bij me passen Mark

https://nl.wikipedia.org/wiki/New_wave_(muziekstijl)

(19 Aug 2021) geraadpleegd op 11-11

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laid_Back

(14 Feb 2021) geraadpleegd op 11-11

https://www.google.com/search?q=sunshine+reggae&rlz=1C1CHBF_enNL917NL917&sxsrf=AOaemvIW2KY10SXyCX1GolXADx1jJ-61MA:1636593871614&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=2ahUKEwikmu-ik4_0AhV6gP0HHa_hAMsQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1920&bih=937&dpr=1#imgrc=t1h9T4-A54mjHM (foto sunshine reggae)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mr._Blue_Sky

(10 Aug 2021) geraadpleegd 11-11

https://nl.wikipedia.org/wiki/Electric_Light_Orchestra

(6 Jul 2021) geraadpleegd op 11 Nov 2021
https://www.google.com/search?q=mr+blue+sky&rlz=1C1CHBF_enNL917NL917&tbm=isch&sxsrf=AOaemvJGR2dR4lkbpLgp-fEOYen0DYBGcw:1636592113540&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwis6sbcjI_0AhURDuwKHY7wDmoQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1920&bih=937&dpr=1#imgrc=I_nt0L1842KRNM&imgdii=_1jhgDqPP5kazM (foto mr blue sky)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tekno_(muziekstijl)

(28 Apr 2021) geraadpleegd op 11 Nov 2021 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Angerfist

(26 Mei 2021) geraadpleegd op 11 Nov 2021

https://www.google.com/search?q=angerfist+diabolic+dice&tbm=isch&ved=2ahUKEwj82cOYjY_0AhUK_qQKHQiuBMkQ2-cCegQIABAA&oq=Angerfist+dia&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCABDIECAAQGDoHCCMQ7wMQJzoECAAQQzoECAAQHjoGCAAQCBAeUMcFWMoHYL4RaABwAHgAgAEziAHmAZIBATWYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=b2qMYbzmEor8kwWI3JLIDA&bih=937&biw=1920&rlz=1C1CHBF_enNL917NL917#imgrc=7wFgRcwQIsJglM&imgdii=Z9PsuLOeCpYzYM (foto solid stigma)

https://www.festicket.com/nl/magazine/discover/top-10-biggest-harder-styles-djs-world/

(5 Jan 2018) geraadpleegd op 11 Nov 2021

nummers die bij me passen Evi

465276162.jpg (2400×2400) (publicbroadcasting.net) (geraadpleegd op 10-11-21)

R-4321972-1452176339-4383.jpeg.jpg (600×600) (discogs.com) (geraadpleegd op 10-11-21)

https://nl.wikicore.net/wiki/Ophelia_(The_Lumineers_song) (geraadpleegd op 10-11-21, auteur onbekend, wikicore)

Billy Joel – Wikipedia (geraadpleegd op 10-11-21, auteur onbekend, wikipedia)

BillieEilish-HappierThanEver_1024x.jpg (1024×1024) (thelineofbestfit.com) (geraadpleegd op 10-11-21)

Billie Eilish – Wikipedia (geraadpleegd op 10-11-21, auteur onbekend, wikipedia)

moodbord

https://www.ad.nl/rivierenland/kan-kris-28-uit-ameide-straks-echt-met-voorrang-een-huis-kopen-in-zijn-stad-eerst-zien-dan-geloven~a5b60a17/178241786/

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/natuurlijk-moeten-er-huizen-gebouwd-worden-maar-dat-lost-de-woningnood-minder-snel-op-dan-gedacht~ba63419a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://nos.nl/artikel/2369109-schreeuwend-tekort-aan-woningen-wat-moet-eraan-gedaan-worden

https://www.change.inc/agri-food/hittegolf-wat-betekent-klimaatverandering-voor-nederland-waterland-32205

https://justdiggit.org/nl/alles-over-klimaatverandering/

https://www.parool.nl/nieuws/apocalyptisch-boek-klimaatverandering-is-nog-veel-erger~b096affe/

https://nos.nl/artikel/2210307-koraal-sterft-af-hier-zie-je-hoe-en-waarom-dat-zorgelijk-is

https://www.animalstoday.nl/plastic-soep-probleem-gevolgen-oplossingen/

https://www.rtlnieuws.nl/economie/tv/video/5263719/vervuilers-helpen-klimaatproblemen-oplossen

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/10/vrees-voor-radicalisering-pro-pieten-a3979844

https://visie.eo.nl/artikel/2014/11/wat-vindt-jezus-van-zwarte-piet

https://www.parool.nl/nederland/actiegroep-weer-in-actie-tegen-zwarte-piet~bde508e7/

alle links geraadpleegd op 24-11-21

geraadpleegd op 30-11-21

geluidseffecten

Geraadpleegd op 30-11-21

Geraadpleegd op 30-11-21 

Geraadpleegd op 30-11-21

Geraadpleegd op 1-12-21

Geraadpleegd op 1-12-21

Geraadpleegd op 1-12-21

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s